Natuur in Bloemendaal:
Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Dit Nationaal Park hoort bij de grootste duingebieden van Nederland. Het landschap leent zich om te fietsen en wandelen. Ontdek meertjes, bos en uitzichtpunten.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort tot de grootste duingebieden van Nederland. Een uniek duinlandschap dat er prachtig uitziet. In dit gebied maak je fietstochten of wandelingen. Wil je er kamperen? Ook dat is mogelijk. In het Nationaal Park kan het zo zijn dat je een konijn, Schotse hooglander of damhert tegenkomt. Bijzondere dieren om in de Nederlandse natuur te zien.

Landgoederen

Vier landgoederen bevinden zich in dit natuurgebied. Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin, Heerenduinen en Koningshof. De landgoederen waren eerst het eigendom van Amsterdamse kooplieden. Landgoederen die altijd als jachtgebied gebruikt zijn. Inmiddels zijn deze natuurgebieden tot Nationaal Park verheven.

Duin en Kruidberg is een landgoed in het noorden. Het verschuift van parkbos naar duinbos en van open duinen met het strand naar begroeide hellingen. Steeds is er weer een ander uitzicht. Het Cremermeer dat ooit gegraven is, biedt de ideale leefomgeving voor planten, vissen en vogels.

Midden-Herenduin bevindt zich ten noorden van het park. Een rustig gebied met duinvalleien aan het Duinmeer. Daarnaast is er een plas met vogelkijkpunt. In de vochtige delen vind je orchideeën. Ook zijn er grotere dieren te zien: Schotse hooglanders, Shetlandpony’s, konikpaarden, damherten en konijnen.

Heerenduinen is in het noordoosten gelegen. Dit ziet er heel anders uit. Geniet van oude bomen, allergie ondergroei en dikke beuken. De slingerende paadjes maken dit gedeelte van het park een waar paradijsje om doorheen te lopen.

Koningshof is gelegen ten zuiden van de spoorlijn bij Zandvoort. Het licht een beetje in de luwte, vanaf de parkeerplaats bereik je dit het makkelijkst. Eerst zie je het riante landhuis dat bij dit landgoed hoort. Daar zijn mooie bomen te zien en is er sprake van een parkontwerp: romantische Engelse landschapsstijl. Wandelpaden, lanen en zichtlijnen zie je hier terug. Richting de zee verandert het landschap in een traditioneel duingebied.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een duingebied dat ontstaan is in 1996. Om dit tot stand te brengen is samengewerkt met Natuurmonumenten, PWN, particuliere eigenaren, IVN, omliggende gemeenten, Staatsbosbeheer en de provincie Noord-Holland. Aan de bescherming van dit gebied besteden deze partijen nog steeds veel aandacht.

Op de hoogte blijven?
Facebook
Instagram